От НАП обявиха важна новина за здравните вноски.Увеличиха здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите

...
От НАП обявиха важна новина за здравните вноски.Увеличиха здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите
Коментари Харесай

Увеличават се здравните вноски за самоосигуряващите се лица

От Национална агенция за приходите оповестиха значима вест за здравните вноски.

Увеличиха здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите се хора от началото на месеца до най-малко 31,20 лв.. Задължителна вноска за здравно осигуряване дължат, например, трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната, също по този начин и зрелостници, които към момента не са почнали работа или висше обучение.

Това изясни за Радио ВИДИН Милена Борисова, основен специалист от видинския офис на приходната организация.

" От първия ден на август тази година е повишен минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, като той към този момент е подравнен с минималната работна заплата и е 780 лв.. Съгласно Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение лиза дължат здравни вноски върху половината от минималния размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица. Или казано простичко, безработните лица дължат здравни вноски върху половината от 780 лева или 8% от 390 лева са тъкмо 31.20 лева.. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Например здравноосигурителната вноска за август 2023 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 септември 2023 година Гражданите, за които поражда обвързване сами да заплащат здравноосигурителните си вноски, би трябвало подават в НАП и декларация, с която заявяват, че са безработни. Тя се подава електронно с личен идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, посредством портала за електронни услуги или на книжен притежател в офис на приходната организация. За последните два месеца над 2 500 жители на Видинска област посетиха офиса на НАП за да уточнят своя здравноосигурителен статус. Почти 700 са лицата, подали за този интервал, декларация пример 7, с която заявяват задължението си сами да заплащат здравни осигуровки, измежду тях са и част от зрелостниците, които сполучливо приключиха междинното си обучение през тази година. През летния сезон се наблюдава увеличение на визитите в офиса на НАП във Видин във връзка уточняване на здравни права, тъй като доста видинчани, които живеят в чужбина, се прибират през това време на годината и се възползват от опцията да ревизират и уточнят здравния си статус. Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца, 3 години. Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца, 5 години. Правата се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за този интервал... "

Повечето видинчани, с които разговаряхме, считат, че здравноосигурителната вноска е висока и не дава отговор на качеството на здравните услуги, сподели анкета на Радио ВИДИН.

" Според мен не дава отговор качеството на опазването на здравето на тези вноски. Мисля, че са към 32, 33 лева, аз се самоосигурявам. Според мен опазването на здравето в България е под всякаква рецензия... Аз не съм тук, аз съм по чужбина. Аз съм тук за месец, месец и половина и се прибирам. В чужбина съм обезпечен, там ти удържат от заплатата, мисля, че беше 150 евро на месец, по-скъпо, само че стандартът на живот е по-хубав... То очевидно всичко към този момент е обикновено да се качва нагоре, не ме учудва, че се повишават здравните вноски... Хубаво е да се усилят, само че неприятното е да се знае къде отиват парите. Не е загадка всеки ден приказват, че се злоупотребява с тези пари. Откровено споделям, че опазването на здравето не е на никакво равнище... За това опазване на здравето огромните градове са по-добре, а тук във Видин, Враца, Лом, не, изключително тук във Видин, в случай че не дадеш пари нищо не ти вършат... За незает човек таксите са високи. Аз се самоосигурявам, на гърба на мъжа и децата. Те на всеки 2, 3 години с 2, 3 лева тя се подвига... "

Размерът на здравноосигурителна вноска за самоосигуряващите се до този миг беше 28,40 лв., написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР